Koleksi Resepi (Officemate & Geng)

Tuesday, March 28, 2006

Mee Hailam

Bahan-Bahan

Bahan A
350g mee basah
300g udang sederhana (dibuang kulit/kepala/ekor)
75g daging lembu tanpa lemak ( direbus hingga empuk)
2 biji tomato masak (dipotong dadu)
3 pokok sawi hijau ( dipotong kecil)
1 biji sawi kecil ( dipotong )
2 biji bawang merah (dicincang halus)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong melintang)
1 sudu makan tepung jagung
5 biji cili api (dipotong kecil)
2 sudu makan kicap
1 sudu makan minyak sayuran
1/2 sudu teh garam

Bahan hiasan
5 biji cili merah (dipotong serong)

Cara-Cara
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih atas api perlahan hingga wangi
2. Masukkan daging serta air rebusan daging bersama udang, biarkan didih
3. Campurkan sayuran, mee basah, cili merah, cili api, tomato, garam, bawang besar. Kacau hingga didih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Tambah kicap, kacau rata
6. Hidangkan dengan cili potong