Nasi Ayam
Bahan-Bahan
Bahan A (Nasi )
3 cawan beras basmathi - ditos
sedikit garam
3 helai daun pandan
Bahan B (Tumis)
4 ulas bawang putih - dicincang/dihiris
3 labu bawang besar - dicincang/dihiris
1/2 inci halia - dihiris
sedikit minyak masak / ghee
Bahan C (Penyediaan Ayam)
1 ekor ayam
3 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit lada sarawak
Bahan D (Sos)
10 tangkai cili merah
3 sudu gula
2 ulas bawang putih
sedikit air
Bahan E (Sup)
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
bawang goreng
1 paket rempah sup
Cadangan Hiasan
Daun salad
Timun - dihiris
Tomato - dihiris
Cara-Cara (Nasi)
1. Panaskan minyak/ghee, tumis Bahan B hingga kekuningan.
2. Masukan air masak hingga didih
3. Campurkan ayam dan biar masak.
4. Toskan ayam dan asingkan ayam dan ambil 1/2 air rebusan ayam tadi.
5. Masukan Bahan A dalam air rebusan ayam tadi. Kacau hingga rata.
6. Biarkan anggaran 40 minit hingga masak.
Cara-Cara (Ayam)
7. Campur Bahan C dengan ayam biarkan sebati.
8. Goreng ayam
Cara-Cara (Sup)
9. Ambil 1/2 air rebusan ayam + masukan rempah sup, masak hingga didih.
10. Setelah didih campurkan Bahan E (daun sup + daun bawang + bawang goreng)
Cara-Cara (Sos)
11. Kisar Bahan D (kecuali gula), masak atas api perlahan
12. Campurkan gula dan garam dan biarkan mendidih
** Anggaran hidangan 5 orang
Bahan A (Nasi )
3 cawan beras basmathi - ditos
sedikit garam
3 helai daun pandan
Bahan B (Tumis)
4 ulas bawang putih - dicincang/dihiris
3 labu bawang besar - dicincang/dihiris
1/2 inci halia - dihiris
sedikit minyak masak / ghee
Bahan C (Penyediaan Ayam)
1 ekor ayam
3 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit lada sarawak
Bahan D (Sos)
10 tangkai cili merah
3 sudu gula
2 ulas bawang putih
sedikit air
Bahan E (Sup)
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
bawang goreng
1 paket rempah sup
Cadangan Hiasan
Daun salad
Timun - dihiris
Tomato - dihiris
Cara-Cara (Nasi)
1. Panaskan minyak/ghee, tumis Bahan B hingga kekuningan.
2. Masukan air masak hingga didih
3. Campurkan ayam dan biar masak.
4. Toskan ayam dan asingkan ayam dan ambil 1/2 air rebusan ayam tadi.
5. Masukan Bahan A dalam air rebusan ayam tadi. Kacau hingga rata.
6. Biarkan anggaran 40 minit hingga masak.
Cara-Cara (Ayam)
7. Campur Bahan C dengan ayam biarkan sebati.
8. Goreng ayam
Cara-Cara (Sup)
9. Ambil 1/2 air rebusan ayam + masukan rempah sup, masak hingga didih.
10. Setelah didih campurkan Bahan E (daun sup + daun bawang + bawang goreng)
Cara-Cara (Sos)
11. Kisar Bahan D (kecuali gula), masak atas api perlahan
12. Campurkan gula dan garam dan biarkan mendidih
** Anggaran hidangan 5 orang