Koleksi Resepi (Officemate & Geng)

Friday, October 24, 2008

Nasi Carrot

Bahan-Bahan

1. 1 kilo beras (disukat samakan dgn sukatan 1 liter)
2. 1 tin minyak sapi untuk menumis
3. 3 Ulas bawang putih
4. 5 Ulas bawang besar
5. 3 biji bawang besar
6. sedikit halia
7. Carrot (Sagat) 3-4 biji
8. Kayu Manis, Bunga Cengkih, Bunga Lawang (Rempah)
9. 1 tin susu cair

Cara-Cara

1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan rempah
2. Masukkan bawang dan halia yang dicincang halus + tumis semua bahan blend
3. Bila wangi, masukkan garam sedikit + air secukup
4. Sesudah mendidih, masukkan beras.
5. Bila agak kering, masukkan carrot
6. Kacau rata dan biar masak
4. Masukkan susu cair 1/4 tin