Koleksi Resepi (Officemate & Geng)

Thursday, March 30, 2006

Bubur Nasi Cygal

Bahan-Bahan

1 cawan beras
2 tangkai serai
1/2 inchi halia
1 kotak santan M&S (kecil)
1 sudu teh lada sulah ( ditumbuk )
1 sudu teh lada sarawak/lada hitam (ditumbuk)
3 sudu udang kering ( ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1/2 paket serbuk sup sayur ADABI
sedikit daging
sedikit ayam
sedikit sayur campur

Cara-Cara

1. Rebus beras, daging dan halia hingga beras masak hancur.
2. Campur semua bahan yang telah ditumbuk dan serai, biarkan didih.
3. Masukkan serbuk sayur, santan, ayam dan sayur campur, biarkan masak
4. Sedia dihidang.

Wednesday, March 29, 2006

Mee Rebus Special

Mee Kuning ( Di celur sekejap – jangan sampai terlalu kembang)

Bahan Hiasan
Taugeh ( Di celur sekejap – jgn sampai terlalu kembang )
Daun Bawang (Di potong halus-halus )
Bawang Goreng
Telur Rebus ( Di potong 2 or 4 bhgn)
Tauhu Goreng ( Di potong nipis-nipis )
Cili hidup, merah hijau (Di potong kecil)


Kuah

Bahan B
Sos Tomato (suku botol)
Sos Cili, (suku botol)
Gula,
Garam

Bahan A
Cili Kering (dimesin halus)
Bawang Besar 5- 6 biji ( dimesin halus)
Bawang Putih selabu (dimesin halus)
Tomato (dibelah 4)
Rangka ayam ( 4 ekor ikut sesuka hati )

Bahan C
Keledek ( 3 biji direbus dan dilecek halus)
Kacang tanah ( digoreng tanpa minyak dan dimesin halus)
Rempah kari ayam ( 2 – 3 sudu )


Cara-cara
Tumis bahan A sampai wangi dan pecah minyak, masukan rempah kari dan tumis lagi.
Masukan ayam yang telah dibersih dan dipotong kecil.
Masukan air , bahan C dan bahan B, Tomato dipotong 4
Biarkan atas api sederhanaAngkat , hidang dan taburkan dengan bahan hiasan

Tuesday, March 28, 2006

Mee Hailam

Bahan-Bahan

Bahan A
350g mee basah
300g udang sederhana (dibuang kulit/kepala/ekor)
75g daging lembu tanpa lemak ( direbus hingga empuk)
2 biji tomato masak (dipotong dadu)
3 pokok sawi hijau ( dipotong kecil)
1 biji sawi kecil ( dipotong )
2 biji bawang merah (dicincang halus)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong melintang)
1 sudu makan tepung jagung
5 biji cili api (dipotong kecil)
2 sudu makan kicap
1 sudu makan minyak sayuran
1/2 sudu teh garam

Bahan hiasan
5 biji cili merah (dipotong serong)

Cara-Cara
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih atas api perlahan hingga wangi
2. Masukkan daging serta air rebusan daging bersama udang, biarkan didih
3. Campurkan sayuran, mee basah, cili merah, cili api, tomato, garam, bawang besar. Kacau hingga didih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Tambah kicap, kacau rata
6. Hidangkan dengan cili potong

Rendang Minang

Bahan A
15 tangkai cili kering
15 biji cili api
20 biji bawang merah
10 biji bawang besar
1 biji bawang putih
4 cm halia
6 cm lengkuas
3 batang serai

Bahan B
1 ekor ayam tua/muda
garam
kunyit

Bahan C
3 biji santan kelapa
1 paket kerisik
1 keping asam keping
garam
gula
2 daun limau purut
2 daun salam
2 daun kunyit

Cara-Cara
1. Mesin + Tumis Bahan A
2. Perap Bahan B, Masukan dalam bahan tumisan
3. Masukkan Bahan C

* jika ayam muda, masukan santan (masak hingga pekat) sebelum masuk ayam

Friday, March 24, 2006

Rasam

Bahan A
Bawang Merah
Bawang Putih
Jintan Manis
Jintan Putih

Bahan B
Bawang Besar
Bawang Putih (Pecahkan)
Daun Kari
Cili Kering

Bahan C
Tomato (Hancur)
Kunyit Serbuk

Cara-Cara
1. Tumbuk Lumat Bahan A
2. Tumis Bahan A+ B + C
3. Masukkan air dan didihkan
4. Untuk tambah masam, tambah asam jawa.

Dalca Daging Cincang

Bahan A
Daging Cincang
Kentang
Carrot
Dal

Bahan B
Bawang Merah
Bawang Putih
Rempah Kari Daging ( BABA’S Serbuk)

Bahan C
Bunga Kobis
Terung Bulat
Kacang Panjang
Cili Kering
Santan

Cara-Cara
1. Rebus Bahan A
2. Tumis Bahan B
3. Masak Bahan A + B + C hingga mendidih

Friday, March 10, 2006

Ayam Masak Merah

Bahan-Bahan

Bahan A
1 ekor ayam (dipotong & dibersihkan dengan garam + air asam jawa + sedikit tepung gandum )

Bahan B (dikisar)
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah (kecil)
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Bahan C
2 barang serai - diketuk
1/2 botol sos tomato / air asam jawa
secubit garam
gula secukup rasa
sedikit gajus
sedikit kismis

Cara-Cara
1. Goreng Bahan A (Toskan)
2. Kisar Bahan B. Tumis dalam minyak yang panas.
3. Setelah didih Bahan B, campurkan Bahan C. Biarkan masak
4. Sedia di hidang.

Thursday, March 09, 2006

Nasi Ayam

Bahan-Bahan

Bahan A (Nasi )
3 cawan beras basmathi - ditos
sedikit garam
3 helai daun pandan

Bahan B (Tumis)
4 ulas bawang putih - dicincang/dihiris
3 labu bawang besar - dicincang/dihiris
1/2 inci halia - dihiris
sedikit minyak masak / ghee

Bahan C (Penyediaan Ayam)
1 ekor ayam
3 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit lada sarawak

Bahan D (Sos)
10 tangkai cili merah
3 sudu gula
2 ulas bawang putih
sedikit air

Bahan E (Sup)
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
bawang goreng
1 paket rempah sup

Cadangan Hiasan
Daun salad
Timun - dihiris
Tomato - dihiris

Cara-Cara (Nasi)
1. Panaskan minyak/ghee, tumis Bahan B hingga kekuningan.
2. Masukan air masak hingga didih
3. Campurkan ayam dan biar masak.
4. Toskan ayam dan asingkan ayam dan ambil 1/2 air rebusan ayam tadi.
5. Masukan Bahan A dalam air rebusan ayam tadi. Kacau hingga rata.
6. Biarkan anggaran 40 minit hingga masak.

Cara-Cara (Ayam)
7. Campur Bahan C dengan ayam biarkan sebati.
8. Goreng ayam

Cara-Cara (Sup)
9. Ambil 1/2 air rebusan ayam + masukan rempah sup, masak hingga didih.
10. Setelah didih campurkan Bahan E (daun sup + daun bawang + bawang goreng)

Cara-Cara (Sos)
11. Kisar Bahan D (kecuali gula), masak atas api perlahan
12. Campurkan gula dan garam dan biarkan mendidih

** Anggaran hidangan 5 orang

Chadni (Kuah Tosai)

Bahan-Bahan

Bahan A
1/2 biji kelapa parut
10 ulas bawang merah (kecil)
1/2 inci halia
10 biji cili hijau
sedikit asam jawa (isi sahaja)
secubit garam

Bahan B
sedikit minyak masak
sedikit biji sawi
1 pelepah daun kari
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang merah (kecil) - dipotong

Cara-Cara
1. Kisar Bahan A
2. Panaskan minyak, tumis Bahan B
3. Campurkan Bahan A + hasil tumisan Bahan B
4. Biarkan didih

Sedia untuk dihidang bersama tosai.

Wednesday, March 08, 2006

Kari Sardin (Kuah Capati)

Bahan-Bahan

1 Biji bawang besar
2 Ulas bawang putih
2 Biji ubi kentang dipotong dadu (kecil)
1 Biji tomato
1 tangkai daun kari
3 sudu serbuk kari ikan BABA (gaul dengan air panas)
1 tin kecil sardin makerel
1/2 inchi halia
sedikit asam jawa (ambil air sahaja)
sedikit minyak masak (untuk menumis)
sedikit garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang besar + bawang putih + daun kari + halia
3. Masukkan tomato dan ubi kentang
4. Campur bancuhan rempah kari. Tunggu hingga kentang empuk. Biarkan 10 minit
5. Masukkan sardin dan air asam jawa.
6. Biar didih

Sedia untuk dihidang bersama capati.

Roti Capati

Bahan-Bahan

2 cawan Tepung Atta (boleh dibeli di carrefour)
1 cawan Air Suam (agak panas)
3 sudu besar butter atau sedikit ghee
secubit garam

** Anggaran 8 keping capati.

Cara-Cara

1. Campurkan tepung atta , air suam , butter & garam.
2. Uli sampai lembut dan tidak melekat. Uli selama 30 - 45 minit.
3. Bulat-bulatkan adunan sebesar lemon.
4. Letakkan tuala lembab atas adunan.
5. Biarkan beberapa jam/semalaman dalam suhu bilik.
6. Canai dan masak atas kuali rata.